Na každém sáčku výběrové kávy najdeme informaci o nadmořské výšce, snad pokaždé se na ni koukneme, ale co to znamená pro kávu. Je lepší když káva roste výše nebo níže? ?
Pokud se zeptáte baristy, pravděpodobně uslyšíte odpověď, že káva s vyšší nadmořskou výškou je vyšší kvality, ale je to trochu komplikovanější. ?

Vyšší nadmořská výška je spojena se sladšími a složitějšími chutěmi kávy, jenže výška v tom nehraje takovou roli. Důvodem vyšší kvality kávy je nižší teplota, která se ve vyšších nadmořských výškách vyskytuje. Při nižších teplotách kávovníky rostou pomaleji. To znamená, že mají mnohem více času, ve kterém se mohou vyvíjet složitější chutě. SCAA uvádí optimální teplotu pro kávovníky mezi 17° až 23° C.
Nevýhodou nízkých teplot je menší produkce kávovníků a nutnost vyšší péče od farmářů. Výhodou chladnějšího počasí je vyšší obtížnost pro nápadení různými škůdci a nemoci.

Káva by neměla být pěstována v příliš teplém klimatu, ale ani v příliš chladném. Takže kdybychom poslechli některé baristy a kávu jsme měli v ještě vyšší nadmořské výšce, kde by teplota klesla už pod 17° C a více, tak by káva moc dobrá nebyla. ?
Stejně jako nadmořská výška, tak i zeměpisná šířka ovlivňuje teplotu. Čím dál se káva nachází od rovníku, tím ji stačí menší nadmořská výška, ve které se vyskytuje právě tato doporučená teplota.

Kvalita kávy je složitou záležitostí, ovlivňuje ji řada faktorů a nadmořská výška je pouze jednou částí rovnice. Přesto jak rychle nebo pomalu se kávová třešeň vyvíjí, může mít významný vliv na chuť kávy. Nadmořská výška je cennou informací, je ale zapotřebí ji uchopit v kontextu se zeměpisnou šířkou a místním klimatem.