Kavárenské podsvětí
Výběrová vs Komoditní káva — 3 hlavní rozdíly při zpracování kávy

Výběrová vs Komoditní káva — 3 hlavní rozdíly při zpracování kávy

Filip Stránský Filip Stránský
29.5.2019

Proč je výběrová káva tak zvláštní? Víme, že je mnohem kvalitnější než komoditní, ale jakto?

Výběrová káva má značné množství detailních prací za cílem nejlepší kvality kávy — existují tři hlavní body pro kontrolu kvality, které u komoditní kávy nenajdeme.

1. Sběr kávových třešní

Vše začíná právě u těchto pracovitých lidí. Sběračí vybírají pouze červené, zralé třešně. Správný sběr je nesmírně důležitý, protože nedostatečně rozvinutá nebo příliš rozvinutá třešen může dát finálnímu šálku nežádoucí kyselou nebo hořkou chuť.

mprnews.org

Tyto nejlepší a nejzdravější třešně se po sběru dostanou do mokrého mlýnu.

2. Lovení defektů u pergamenové kávy

Poté, co byli třešně protlačeny mokrým mlýnem a vysušeny na optimální úroveň vlhkosti, je čas na další kontrolu kvality. Proč další kontrola kvality? Dokonce i nejzralejší, nejčervenější třešně mohou skrývat vady.

perfectdailygrind.com

Pergamenové zrnka s viditelnými defekty jsou ručně vybírány a házena do pytlů s pasilly. Pasilla je vadná fazole, které se bohužel bude stále prodávat na trhu s komoditní kávou.

3. Zelené fazole – poslední fáze

Jakmile jsou zrníčka bez pergamenu, zůstanou v konečné fázi před pražením zelená a opět je nutná kontrola kvality. Pergamen stejně jako dužina může skrývat vady a podle kritérií SCA výběrová káva nemůže obsahovat žádné defekty. Je tak důležité, zbavit se všech vadných zrníček.

perfectdailygrind.com

Tento poslední bod kontroly byl a ještě stále na menších farmách je tradičně prováděn ručně. Větší družstva z důvodu vysokého množství zrníček musí volit automatické stroje, které ovšem tuto práci zvládnout bez ztráty na kvalitě.

Kontrola kvality pokračuje

Po těchto třech kontrolách jsou zelená zrníčka bez vad a plné chutí připravena k pražení. Ale pokud si myslíte, že kontroly kvality jsou kompletní, tak se mýlíte. Kontrolní body pokračují až do podání finálního šálku.

Vynucení těchto tří bodů kontroly konzistentně a efektivně zlepšuje kvalitu kávy. Takže až se příště posadíte s lahodným šálkem výběrové kávy, tak si vzpomeňtě, že za tu vynikající chuť nemohou pouze dobře vypěstované kávovníky, ale pečlivá a tvrdá práce všech lidí, které pro vás zrníčka připravili.

Děkujeme, že nás čteš!
Pokud chceš, abychom i nadále pro tebe připravovali kvalitní články o výběrové kávě, tak nás prosím podpoř svým sdílením nebo koupí některých z nabízených produktů na našem novém e-shopu.
Pokračovat do obchodu
Doporučené články
Proč ranní šálek kávy může být škodlivý
Omni pražení — co je to a jak vybírat kávu podle stylu pražení
Znamená vyšší nadmořská výška vyšší kvalitu kávy?
Výběrová vs Komoditní káva — 3 hlavní rozdíly při zpracování kávy
Doporučuji:
Výběrová vs Komoditní káva — 3 hlavní rozdíly při zpracování kávy
Článek
naleznete na
BARIST.CZ
×
Newsletter
Nepropásni žádné novinky z kavárenského podsvětí výběrové kávy!
BARIST

Jsme internetový magazín BARIST a naší vášní je výběrová káva. BARIST byl spuštěn v zimě 24. ledna 2018 a jeho cílem je vzdělávat baristy a šířit lásku, kterou v sobě výběrová káva ukrývá.

Sociální sítě
Facebook Instagram
🛒 Košík Item Removed. Undo
  • No products in the cart.