Kavárenské podsvětí
Rozhovor – Plachý Café

Rozhovor – Plachý Café

Jiří Slováček Jiří Slováček
24.10.2018

Jen pár kroků od Náměstí Přemysla Otakara II. (přesněji 30vteřin chůze od Samsonovy kašny) se v Plachého ulici nachází minimalistický espresso a brew bar Plachý Café. Již přes rok dokazuje, že je sice malý tělem, ale o to větší duší a obrovský entuziasmem pro výběrovou kávu. Vždy dostanete precizně připravené espresso a nápoje s ním spojené, pečlivě zalévaný filtr podle receptur předních světových baristůdenně čerstvé kynuté buchty nebo koláč. K tomu milápozorná obsluha a spousta krásných lidí okoloTohle místo jednoduše nejde nemilovat 😊

Možná to někomu může připadat jako malá domů nebo reklama, ale tenhle koncept si rozhodně zaslouží, aby se o něm psalo, protože je to TOP kávové místo na jihu Čech a pro mě osobně je to místoze kterého odcházím vždy se skvělou náladou. Je to ukázkový příklad toho, že i s malým podnikem toho můžete hodně dokázat. Za vším stojí Jan Ašenbryl, českobudějovický rodák, majitel a barista Plachý Café, organizátor Plachý Coffee Fest a Plachý Filtr, bubeník, youtuber a hlavně vždy pozitivně naladěný člověk, který miluje to co dělá.

Můžeš se nám Honzo trošku představit? Jak ses dostal k výběrové kávě?

K výběrové kávě jsem se dostal náhodou. V mládí jsem kávu vůbec nepil, prostě mi nechutnala a energie jsem měl tehdy dostatek. Později jsem dostal levný pákový kávovar na doma a začaly experimenty s různými komoditními kávami ze supermarketu, ale pořád to nějak nebylo ono. Kamarádka mi pak doporučila jednu místní pražírnu, kde jsem poprvé ochutnal lepší kafe. Tehdy byl pojem specialty coffee v plenkách. Hrozně fascinovala ta technická stránka přípravy. Následoval upgrade vybavení, učení se, šťourání v parametrech a coffee geek byl na světě. Později jsem začal ochutnávat kávy z různých výběrových pražíren, které se začaly objevovat.

Co je Plachý Café?

Plachý Café je nejmenší Budějovická kavárna, espresso a brew bar s výběrovou kávou.Najdete ji v Plachého ulici, pár kroků z náměstí Přemysla Otakara. Pro mě velká srdeční záležitost, jelikož téměř vše, na co sáhnete nebo na co si sednete, prošlo mýma rukama. Navíc je kavárna umístěna v objektu, kde můj praděda a děda více než před sto lety provozovali vyhlášenou vinárnu a jídelnu u Ašenbrylů.

Kde jsi sbíral inspiraci, když jsi otvíral?

Nějaké kavárny jsem do té doby samozřejmě navštívil, ale dost mi pomohlo sledovat na youtube klukyEuropean Coffee Trip, kteří v té době jezdili po celé Evropě a natáčeli videa z podniků, které mi byly konceptem blízké a kam bych se jinak nejspíš nepodíval.

Když připravuješ kávu, jde vidět, že to děláš opravdu precizně. Kdo tě učil kafe?

Jsem samouk, coffee geek, takže letitým experimentováním a nasáváním veškerých informací o kávě, které jsem kde našel. Skvělý je v tomhle třeba web Barista Hustle a další weby, které většinou píší ti nejlepší baristé z celého světa. Pokud chcete jít do hloubky, musíte se vzdělávat sami. Informací je tolik, že je vás ani na několikahodinovém kurzu prostě naučit nedokážou. Navíc mám gastronomické vzdělání, takže jsem se chuťovým spektrem a balancem zabýval dříve, než jsem vůbec kávu pil.

Plánuješ se zúčastnit v budoucnu nějaké soutěže baristů?

Poslední dobou o tom dost uvažuji, ale vím, jak moc je to náročné a co vše by to obnášelo.Věřím ale, že každé snažení má nějaký vrchol a tohle by mohl být ten můj. Jinak samozřejmě „cesta= cíl“ 😉

Jaké kávy mají možnost hosté u tebe ochutnat?

Věnujeme se čistě výběrovým arabikám, jednodruhovým a občas i zajímavým blendům. Standardně míváme kávu z londýnské pražírny Square Mile, která nám nejvíce přirostlak srdci, ale sem tam zkusíme i jiné pražírny. Pracovali jsme třeba s Round Hill Roastery, Colonna Coffee a nyní připravujeme dokonce kávu od úřadujícího mistra světa v pražení Rubense Gardelliho z Gardelli Coffees. Jednotlivé kávy dost střídáme, takže máme téměř každý týden kávu z jiné země. Jinak nabízíme klasické drinky na bázi espressa a filtrovanou kávu přes V60. Přes léto pak speciálky jako je třeba Cold Drip.

Proč sis vybral právě Square Mile jako hlavního dodavatele kávy?

Jak jsem říkal, nejvíce mi přirostli k srdci. Prostě jsem ochutnal a bylo to tam. Mají stále něco nového, vždy podle aktuálních sklizní. Navíc pražírnu založil jeden z mých kávových oblíbenců WBC James Hoffmann. Jejich káva je vždy buď skvělá nebo nadpozemská.

 

A co lokální pražírny na jihu Čech? Jak vnímáš místní pražírny, je z čeho vybírat?

Obecně v Čechách je určitě z čeho vybírat. Jsou zde opravdu skvělé pražírny. Na jihu Čech mě bohužel nic moc neoslovilo. U pražíren zde postrádám hlavně transparentnost a kvalitu, kterou by měli lidé v kavárně s výběrovkou nalézt, ale najdou se i výjimky.

Na co jsi ve své kavárně nejvíce hrdý?

Jsem hrdý, že se to v Budějovicích, kde výběrovka stále není tak nějak moc běžná, podařilo rozjet. Navíc s tak maličkým prostorem a i přes nepřízeň několika lidí, kteří mě odrazovali a říkali, jak to nepůjde a že je to pitomej nápad. Jsem hrdý na to, kolik neskutečných lidí a nových kamarádů jsem díky kavárně poznal, na komunitu, která kolem toho všeho vznikla a stále roste. Jsem hrdý na první ročník Plachý Coffee Fest, který před nedávnem proběhl v uličce před kavárnou a dopadl skvěle.

Jsem rád, že zmiňuješ Plachý Coffee Fest. Byl to vlastně první českobudějovický festival výběrové kávy, na kterém mohli lidé ochutnat desítky káv z předních českých pražíren. Jak ho hodnotíš? A plánuješ nějaké pokračování?

Bylo to fakt skvělý a strašně mě překvapilo a potěšilo, kolik lidí má o výběrovou kávu na Jihu zájem. Prvotní myšlenka byl jen malý festiválek pro pár nadšenců a kamarádů baristů v úzké uličce před kavárnou. Nakonec z toho byla akce, kde se za odpoledne vystřídalo přes 1k lidí, 5 top výběrových pražíren s cuppingem, přednášky, živá hudba… Navíc všichni účastníci souhlasili s darováním poloviny výdělku na charitu. Kolem kafe se prostě pohybují skvělí lidé a my jsme tak mohli naplnit myšlenku festivalu vzdělávat a pomáhat kávou.

Chystáš se někam s Plachý Café posunout? Někam růst?

Jsem docela dost spokojen tak, jak to nyní je. Roste to tak nějak organicky a pořád je co zlepšovat. Nejsem ten typ podnikatele, který by chtěl mít několik poboček, ale na úkor svého volného času a možná i kvality produktu. Jak občas říkám „lifetime si nekoupíš“. Nicméně nějaké nápady a vize do budoucna mám. Nedávno jsme třeba uskutečnili první kávovou degustaci „Plachý Filtr“, kde mohou lidé ochutnat raritní, zajímavé a vzácné kávy. Teď to například byla neskutečná Uganda Mzungu od Gardelli. Do roka bychom těchto degustací chtěli pořádat několik. Je to dle mého dobrý způsob, jak lidem přiblížit rozmanitý svět výběrové kávy, vzdělávat je a naučit jít za kvalitou.

Co by si vzkázal ostatním baristům nebo majitelům kaváren?

Baristům bych vzkázal, aby se nikdy nepřestávali vzdělávat a zajímat o novinky, neztráceli vášeň pro kávu a snažili se potlačovat občas zbytnělé ego. No a majitelům kaváren vlastně to samé.

Co by si vzkázal čtenářům BARIST.CZ?

Ať se mají fajn, pijou jen dobrý a kvalitní kafe, účastní se kávových akcí a festivalů a čtou barist.cz.

       

Editor

Jiří Slováček
czechcoffeeboy@gmail.com

Děkujeme, že nás čteš!
Pokud chceš, abychom i nadále pro tebe připravovali kvalitní články o výběrové kávě, tak nás prosím podpoř svým sdílením nebo koupí některých z nabízených produktů na našem novém e-shopu.
Pokračovat do obchodu
Doporučené články
Rozhovor – Café Datel
Rozhovor s Tomem Mísařem: Baristou – náhodou? aneb jak jsem ke kávovému štěstí přišel
Rozhovor se známým kavárenským povalečem, Mr. Coffee Beanem
Rozhovor – Plachý Café
Doporučuji:
Rozhovor – Plachý Café
Článek
naleznete na
BARIST.CZ
×
Newsletter
Nepropásni žádné novinky z kavárenského podsvětí výběrové kávy!
BARIST

Jsme internetový magazín BARIST a naší vášní je výběrová káva. BARIST byl spuštěn v zimě 24. ledna 2018 a jeho cílem je vzdělávat baristy a šířit lásku, kterou v sobě výběrová káva ukrývá.

Sociální sítě
Facebook Instagram
🛒 Košík Item Removed. Undo
  • No products in the cart.