Opět stojíme u pytlíčků/krabiček/plechovek s kávou. Očima hledáme styl pražení, abychom si vybrali správnou kávičku pro náš dripper nebo mašinku s pořádnými bary a najednou to vidíme. Zaskočeně si v hlavě čteme “styl pražení: omni.” a přemýšlíme…
Nebojte se, omni pražení není žádná přezdívka zeleného zrna nebo italského uhlí. Omni pražení zahrnuje myšlenku toho, že káva pražena tímto stylem může být připravena jakoukoliv metodou.

Neznamená to ovšem, že by káva při každém způsobu přípravy chutnala stejně. Aeropress například zvýrazní tělo kávy a tmavé ovoce. Espresso zvýrazní kyselost a pokud jsou přítomné, tak i citrusové tóny.
Espresso a Filtr pražení vs Omni pražení
Espresso a Filtr pražení
Jedná se o nejčastější styl pražení, se kterým se tady v Česku setkáváme. Pražírny si vybírají a praží kávy speciálně pro espresso nebo pro přípravu filtrované kávy.
Omni pražení
S omni pražením je to trošku složitější. Pražírny totiž musí najít a upražit takovou kávu, která při jakémkoliv způsobu přípravy bude mít vždy vynikajicí chuťové vlastnosti.

Každá správně upražená káva musí:
- Vykazovat chuťové vlastnosti místa
- Mít specifické a jasné chutě, které lze objektivně identifikovat — např. čokoláda nebo černý rybíz
- Káva by měla být vyvážená a bohatá na chuti
- Káva by neměla být příliš kyselá (příliš světlá) nebo spálená (přílíš tmavá)

Zda je lepší omni pražení nebo speciální pražení pro espresso a filtr říct takto obecně nelze. Každá káva je jiná a tak je pokaždé zapotřebí přijít na to, jakému stylu pražení se nejvíce hodí.