Kavárenské podsvětí
Kávové odrůdy — je důležité vybírat si zrnka i podle odrůd?

Kávové odrůdy — je důležité vybírat si zrnka i podle odrůd?

Filip Stránský Filip Stránský
30.1.2019

Stejně jako víno, tak i káva se dělí na své odrůdy. I když pro velkou část lidí to představuje pouze takovou doplňkovou informaci na balíčku, tak i odrůdy káv ovlivňují chuť výsledného šálku.

Nejznámější druhy kávovníků

Arabika

Pochází z etiopských lesů a Jížního Súdánu. Jedná se o přírodní hybrid mezi druhy Coffea Eugenioides a Coffea Canephora.

Eugenioides

Má nižší obsah kofeinu než Arabika. 

Robusta (Canephora)

Velmi produktivní a komerční rostlina. Má vyšší obsah kofeinu a je více odolná vůči nemocím ve srovnání s Arabikou.

Kávové odrůdy — definice:

Kávová odrůda (Varieta)

Každá odrůda má svůj charakteristický vzhled. Odrůdy kávy mohou volně hybridizovat s jinými odrůdami. U většiny káv, u kterých se píše název odrůdy, je myšlen název kultivaru.

Kultivar

Kultivary jsou kávové odrůdy, které byly vypěstované člověkem pomocí zemědělských technik (šlechtěním.) Nejznámější kultivary: typica a bourbon

Hybrid

Hybrid vzniká při křížení dvou odrůd nebo dvou kultivarů, buďto za pomocí člověka nebo samovolně v přírodě. Například Pacamara se skládá z kultivarů “Pacas” a “Maragogype.”

Typica kultivary

Odrůdy jsou známé svou čistou, sladkou chutí a vynikající kvalitou.

Typica 

Typica je jednou z nejvyšších a nejdůležitějších odrůd Arabiky. WCR ji označuje jako kávovník s nízkou produktivitou, vysokou kvalitou a je velmi náchylná k rezi a škůdcům. Je často popisována čistou, sladko-kyselou chutí. 

Nejvíce jí prospívá relativně chladnější podnebí mezi 1000 až 1600 metry nad mořem. Mezi její odrůdy patří například Maragogype, Bourbon a SL-14

Zdroj: https://varieties.worldcoffeeresearch.org/varieties

Java

Java má dlouhou historii kultivace. Jak je naznačeno jménem, odrůda byla převezena na ostov Java přímo z Etiopie holanďanami na počátku 19. století. Je známá pro svou výraznou chuť a dobrou odolnost vůči nemocím. Má průměrnou výnosnost a kávové bobule mají protáhlejší tvar.

Java má velký potenciál kvality ve vyšších nadmořských výškách. Představuje zajímavou alternativu Geishy, která má vysokou kvalitu, ale není tak odolná vůči nemocím jako Java. 

Maragogype

Má velké, dlouhé kávové třešně a nízkou výnosnost. Kávová zrníčka jsou lehce zkroucená. Je velmi náchylná k napadením různými chorobami. Vzhledem nízké produktivitě Maragogype je Pacamera považována za lepší variantu.

Kent

Kent je první známá kávová odrůda odolná vůči korozi.

SL-14

Má vysokou výnosnost a vysokou toleranci pro studené a suché podnebí.

Laurina

Laurina je absolutní raritou (dokazuje to i cenou.) Má vysokou kvalitu, čistou chuť a v některých ohledech je velmi podobná čaji. Obsahuje pouze 0.3 až 0.5 % kofeinu (u Arabiky se běžne vyskytuje kolem 1.4 % kofeinu.) V roce 2018 odrůda napomohla k vítězství v soutěži Brewers Cup.

Laurina byla objevena v 18. století. Svým nižším obsahem kofeinu se daleko hůře dokáže bránit proti škůdcům a proto tato rostlina není tolika rozšířená.

@thebarnberlin

Další typica kultivary

Bourbon kultivary

Bourbon

Bourbon je přirozená mutace Typica. Je vysoce kvalitní a středně výnosná káva známá skvou sladkou chutí (pro některé karamelovou chutí). Má nízkou odolnost vůči listové rzi, dalším chorobám a škůdcům. Obvykle se pěstuje v Burundi, Rwandě a v celé Latinské Americe. V porovnání s Typicou má složitější chuťový profil.

Zdroj: https://varieties.worldcoffeeresearch.org/varieties

Bourbon Pointu/Laurina

Odrůda je známá svým nižším obsahem kofeinu ve srovnání s ostantními odrůdy Arabiky. Je velmi náchylná k listové rzi.

SL28

SL28 je jednou z nejznámějších odrůd Afriky. Odrůda byla vyšlechtěna v prostorách Scott Labs v Keni. Následně se rozšířila převážně do Malawi, Ugandy, Zimbabwe a do Latinské Ameriky. 

Chuťová kvalita šálku je velmi vysoká. Má velmi vysokou výnosnost. Odrůda je vhodná pro střední až vysoké nadmořské výšky a má výbornou odolnost proti suchu, ale je náchylná různým vážnějším nemocím. 

SL34

SL34 je dalším výsledkem keňské laboratoře Scott Labs. Je odolnější vůči chorobám a škůdcům než SL28. Odrůda je přizpůsobena pro vysoké nadmořské výšky a klimatické extrémy. Jedná se o jednu z hlavních odrůd pěstovanou v Keni.

Má velmi vysokou výnosnost a kvalita šálku je velmi vysoká.

Tekisic

Jedná se o odrůdu ze Salvadoru. Má velmi dobrou kvalitu. Bohužel odrůda není odolná vůči závažným onemocněním včetně listové rzi. Výnosnost je nízká.

Villa Sarchi

Přírodní mutace Bourbonu. Odrůda byla objevena v Kostarice.

Odrůda je dobře přizpůsobena vyšším nadmořským výškám a je odolná silným větrům. Kvalita je průměrná. Výnosnost podprůměrná. 

Pacas

Bourbonová trpasličí mutace nalezená v roze 1949 v Salvadoru. Má velmi dobrou výnosnost při vyšších nadmořských výškách a má dobrou kvalitu. Je náchylná ke všem hlavním chorobám a škůdcům.

Pacas je jeden z rodičů, který vytvořil kultivar Pacamara. 

Pacamara

Pacamara má velká kávová zrna, vysokou kvalitu šálku, ale kávovník má podprůměrnou výnosnost. Pochází z křížení odrůd Pacas a Maragogype.

Caturra

Přírodní bourbonová mutace. Caturra je trpasličí strom s průměrným výnosem, průměrnou kvalitou a průměrnou velikostí bobů. Je náchylná k listové rzi a škůdcům.

Batian

Odrůda má velká zrníčka, vysokou kvalitu a výnosnost. Je odolná vůči chorobám. Kávová odrůda byla vyvinuta zpětním křížením SL28 a SL34. 

K7

Nachází se převážně v Keni a v Tanzánii. Odrůda má vysokou výnosnost a chutí nijak nepřekvapí, ale ani neurazí. Je vhodná k pěstování v nižších podnebných pásech.

Další bourbon kultivary

Typica x Bourbon hybridy

Acaia

Acaia je velmi vzácná odrůda. Byla vysázená v řadě zemích, ale v Brazílii se jí nejlépe dařilo a tak většina této odrůdy se zde nachází. Acaia je hybrid z Mundo Novo a je pěstována nad 800 metry nad mořem. 

Nevýhodou je její citlivost na všechny choroby kávových rostlin a na škůdce.

Mundo Novo

Hybrid Sumatra (typica) a Red Bourbon. Mundo Novo stejně jako Acaia je vhodná pro brazilské klima. Má velmi vysoký výnos a odolnost proti škůdcům a chorobám. Má velmi vysokou výnosnost s velmi dobrou kvalitou. 

Catuai

Hybrid Mundo Novo a Caturra. Jedná se o trpasličí rostlinu. Má průměrnou výnosnost a průměrnou chuť. 

Další hybridy Typica x Bourbon

Timor Hybrid

Timor Hybrid je kontroverzní káva, která vznikla křížením Arabiky (Typica) a Robusty. Různé verze tohoto hybridu byly využity v šlechtitelských programech pro zavedení odolnosti proti listové rzi.

Etiopské kávy

Udává se, že v Etiopii se nachází něco mezi 6 až 10 tisíci odrůd. Šest až deset tísíc! Kvůli tomuto kolosálnímu množství nebylo provedeno genetické testování. S přirozeným křížením, které se v Etiopii děje ve volné přírodě, existuje pro tyto odrůdy káv pouze pojem “Etiopské kávy”. Podnebí Etiopie přirozeně tyto kávové odrůdy živý.

Etiopské kávy jsou velmi pozoruhodnou záležitostí. Je vemi možné, že každý vesnice nebo město má svou vlastní odrůdu s velmi jedinečnými vlastnostmi. 

Geisha (Panama)

Panamská Geisha má vyjímečně vysokou kvalitu ve vyšších nadmořských výškách. Termín “Geisha” je často používán i pro jiné druhy kávy, které ovšem nesdílí stejnou genetiku panamské geishy. Geisha je také kultivována v Malawi.

Zdroj: https://varieties.worldcoffeeresearch.org/varieties

Tato odrůda původně pochází z lesů jihozápadní Etiopie nacházející se nedaleko vesnice Gesha. Z této zalesněné oblasti Etiopie byly některé rostliny odeslány do výzkumné stanice Lyamungu v Tanzanii, ze které se poté rozšířili do střední Ameriky. V roce 2005 se káva poprvé proslavila v soutěži “Best of Panama”. Vydobyla si tak známku delikátní, ovocné a vyvážené kávy.

Děkujeme, že nás čteš!
Pokud chceš, abychom i nadále pro tebe připravovali kvalitní články o výběrové kávě, tak nás prosím podpoř svým sdílením nebo koupí některých z nabízených produktů na našem novém e-shopu.
Pokračovat do obchodu
Doporučené články
Výběrová vs Komoditní káva — 3 hlavní rozdíly při zpracování kávy
Proč ranní šálek kávy může být škodlivý
Omni pražení — co je to a jak vybírat kávu podle stylu pražení
Kávové odrůdy — je důležité vybírat si zrnka i podle odrůd?
Doporučuji:
Kávové odrůdy — je důležité vybírat si zrnka i podle odrůd?
Článek
naleznete na
BARIST.CZ
×
Newsletter
Nepropásni žádné novinky z kavárenského podsvětí výběrové kávy!
BARIST

Jsme internetový magazín BARIST a naší vášní je výběrová káva. BARIST byl spuštěn v zimě 24. ledna 2018 a jeho cílem je vzdělávat baristy a šířit lásku, kterou v sobě výběrová káva ukrývá.

Sociální sítě
Facebook Instagram
🛒 Košík Item Removed. Undo
  • No products in the cart.