Kavárenské podsvětí
Jak na EspressoTonic

Jak na EspressoTonic

Filip Stránský Filip Stránský
26.5.2020

Nejoblíbenější kávový drink léta, to je dalším rokem kombinace espressa, tonicu a ledu. Bohužel se ale ve velké většině kavárnách setkáme s EspressoTonicem, který chutná spíše jako jemně bublinkatá (spíše neperlivá) voda s ledem a hodně mírnou ( čtěte – skoro žádnou) chutí kávy. Společně si nastíme pár základních pravidel bez kterých se neobejdeme a pak už to ve směs všechno bude easy peasy.

Klasická (špatná) příprava EspressoTonicu

Vlažný Tonik se nalije do hojného množství ledu a na závěr pokapeme troškou teplého espressa. Výsledkem je zředěný nápoj, který nechutná jako tonic ani jako espresso. Ovšem s velkým množstvím ledu nás to stejně osvěží a jsme spokojeni. Jelikož na cestě do kavárny bylo asi 50 °C.

Proč tento způsob přípravy selže? Kvůli rychlé změně teploty. A jak poznáme, že jsme náš skoro lahodný nápoj pokazili? Výraznou šumivou pěnou na hladině. 🍻

Jak na EspressoTonic

Příprava

1. Led by měl být tvrdý.

2. Tonik bychom měli mít vychlazený z lednice. Po otevření by se neměl pěnit, pokud se tedy nejedná o starý a zvětralý tonik, ten bychom pro dosažení nejlepšího výsledku neměli již používat. 

3. Espresso po extrakci schladíme ledem. Až nám espresso schladne, pro snadnější manipulaci led odebereme. Dejte pozor, abyste ledem příliž espresso nezředili, i zde doporučujeme tvrdý led. 

Vždy se snažte o co nejznižší možnou teplotu toniku a espressa.

Jdeme na to

Připravíme si sklenici, do ni přidáme led, potom pomalinku nalijeme espresso a tonik. Na závěr jemně promícháme, aby se vsrtvi espressa a tonicu propojili.

S těmito pravidli si připravíme (skoro) dokonalý EspressoTonic. U přípravy se může objevit menší pěna na hladině, je to z toho důvodu, že nemáme dokonale vychlazený tonik s espressem a nebo že lejeme velkým tlakem.

+ TIP (ColdBrewTonic)

Pokud máte více času a rádi experimentujete, zkuste místo espressa přidat vychlazené Cold Brew. V porovnání se studeným espressem nemá nahořklou chuť a je daleko více ovocný při nízké teplotě.   

Z dostupných toniků doporučuji Schweppes (Indian Tonic), není tolik sladký a má výraznou hořkost chyninu, která je potřeba. Z méně dostupných toniků doporučuji například Fever Tree, ale najděte si ten váš, který vám chuťově nejvíce vyhovuje. Případně váš EspressoTonic si můžete dochuť různým ovocem nebo bylinkama.

Záměrně zde neuvádím žádné poměry. S každým tonikem a kávou drink potřebuje rozdílný poměr. Laďtě svůj recept a staňte se několikaminutovým alchymistou. BTW v Cukrárna Alchymista umí boží drinky s tonikem!

Pokud budete zkoušet podle našich rad váš EspressoTonic, nezapomeňte nás označovat na soc. sítí a napsat, jak vám chutná. DĚKUJEME 🖤




Děkujeme, že nás čteš!
Pokud chceš, abychom i nadále pro tebe připravovali kvalitní články o výběrové kávě, tak nás prosím podpoř svým sdílením nebo koupí některých z nabízených produktů na našem novém e-shopu.
Pokračovat do obchodu
Doporučené články
Jak zvýraznit/snížit kyselost filtrované kávy
Co je to agitace a jak nám může pomoct při přípravě filtrované kávy?
Crema — nebyla by káva bez ní lepší?
Jak na EspressoTonic
Doporučuji:
Jak na EspressoTonic
Článek
naleznete na
BARIST.CZ
×
BARIST

Jsme internetový magazín BARIST a naší vášní je výběrová káva. BARIST byl spuštěn v zimě 24. ledna 2018 a jeho cílem je vzdělávat baristy a šířit lásku, kterou v sobě výběrová káva ukrývá.

Sociální sítě
Facebook Instagram
Cart Item Removed. Undo
  • No products in the cart.