Kavárenské podsvětí
Co je to agitace a jak nám může pomoct při přípravě filtrované kávy?

Co je to agitace a jak nám může pomoct při přípravě filtrované kávy?

Filip Stránský Filip Stránský
20.2.2019

Připravujete ta stejná kávová zrnka se stejnou teplotou i hrubostí mletí, ale káva vám proteče pokaždé přes filtr jinak? Vinou nebude jiné rozmístění hvězd nebo náhlá změna gravitace, ale špatné kanálkování.

Co je to agitace?

Jednoduše řečeno, agitace je soubor technik, kterými přispíváme k rovnoměrné extrakci namleté kávy a zabraňujeme vytváření nežádoucích kanálků.

Důvodem vytváření nežádoucích kanálků v extrahované namleté kávě je ten, že voda si vždy vybírá trasu s nejmenším odporem. To znamená, že pokud si voda najde trasu přes rozemletá zrníčka, která budou mít mezi sebou mnohem větší mezery než jinde, průtok vody bude v tomto kanálku mnohem vyšší a tato zrníčka budou mnohem více extrahována než ostatní. — Tím způsobíme nerovnoměrnou extrakci kávy a ztratíme tak kontrolu.

Špatné kanálkování může být způsobeno příliš prudkým naléváním vody nebo nevyužíváním agitačních technik.

Jak na správnou agitaci?

Agitační techniku využijeme již v první fázy filtrování, kdy nám káva kvete. Jakmile nalijeme vodu na suchou rozemletou kávu, promíchame ji. Vodu vždy naléváme s menším průtokem, nejlépe konvičkou, která má podobný zobáček/krček jako konvička na obrázku výše. Po každém nálevu poslední mililitry vody nalijeme kolem okrajů dripperu — tím “odlepíme” namletá kávová zrníčka ze stěn aby se mohla extrahovat i po klesnutí hladiny.

Dále ke správné extrakci pomáhá klepnutí dripperu o spodní nádobu po posledním zalití a také tzv. Rao Spin — ten vytváříme naléváním vody kolem dokola ve stejném směru (u V60 se doporučuje proti směru hodinových ručiček.) Pro vytvoření této spirály nám může pomoct míchátko. Rao Spin minimalizuje vytváření kanálků během finální extrakce.

Níže ve videu můžeme vidět zmíněné agitační techniky v praxi.

Agitace je velký pomocník při příravě filtrované kávy. Experimentujte s technikami a vyštelujte si svůj nejlepší způsob připravy filtrované kávy.

Děkujeme, že nás čteš!
Pokud chceš, abychom i nadále pro tebe připravovali kvalitní články o výběrové kávě, tak nás prosím podpoř svým sdílením nebo koupí některých z nabízených produktů na našem novém e-shopu.
Pokračovat do obchodu
Doporučené články
Jak zvýraznit/snížit kyselost filtrované kávy
Crema — nebyla by káva bez ní lepší?
Co by měli baristé vědět o vodě
#
Co je to agitace a jak nám může pomoct při přípravě filtrované kávy?
Doporučuji:
Co je to agitace a jak nám může pomoct při přípravě filtrované kávy?
Článek
naleznete na
BARIST.CZ
×
Newsletter
Nepropásni žádné novinky z kavárenského podsvětí výběrové kávy!
BARIST

Jsme internetový magazín BARIST a naší vášní je výběrová káva. BARIST byl spuštěn v zimě 24. ledna 2018 a jeho cílem je vzdělávat baristy a šířit lásku, kterou v sobě výběrová káva ukrývá.

Sociální sítě
Facebook Instagram
🛒 Košík Item Removed. Undo
  • No products in the cart.