Kavárenské podsvětí
Co by měli baristé vědět o vodě

Co by měli baristé vědět o vodě

#
Filip Stránský Filip Stránský
9.8.2018

Že k práci baristy nestačí pouze láska ke kávě, ale musíme také porozumět vztahu káva – chemie – fyzika, není žádným tajemstvím a právě chemii bude věnován následující článek.

Voda nám tvoří až 98 % naší připravené kávy, což znamená, že i když máme skvělá kávová zrna, která jsou co nejlépe upražena, skvělé vybavení na přípravu a bezchybné provedení přípravy kávy, se špatnou vodou nikdy naše espresso či filtr nebude chutnat tak, jak by měl/o. Špatná voda také může škodit našemu vybavení. 

Co přesně je voda z vodovodu?

Voda obsahuje:

Její obsah tvoří její chuť. A TO SI ZAPAMATUJTE !!! 😁

Voda a extrakce

Správný obsah minerálů, jako je vápník a hořčík může baristům velmi pomoci při extrahování kávy. Hořčík pomáhá při extrakci ovocnějších a ostřejších chutí. Vápník zvýrazňuje krémové tóny.

Obecně jsou chuťové sloučeniny v kávě záporně nabité, takže se přirozeně přitahují s kladnými náboji, např. hořčík a vápník.

Vysoký obsah minerálů při extrakci znemožňuje vytvoření vyváženého šálku kávy. 

Voda a zařízení

Voda bohatá na minerály (tzv. tvrdá voda), může způsobovat problémy. Po odpaření této vody, mohou její minerály zůstat v zařízení, a tak poškodit výkonnost vašeho přístroje. Nejenže znesnadní efektivní ohřev vody, ale i zanáší potrubí, což zabraňuje správnému proudění  vody a páry.

Doporučené hodnoty vody od SCAA

TDS (celkový obsah rozpuštěných látek)

Tvrdost vody

Zápach

Barva

Chlor

Sodík

Celková zásaditost

Hodnoty pH

Zdroj: www.scanews.coffee

Tohle bylo z našeho chemického okénka  prozatím vše, přejeme pevné nervy s vylazením vody do  vaší kávy.

Zdroj: http://www.scanews.coffee/2013/07/08/dissecting-scaas-water-quality-standard/

Děkujeme, že nás čteš!
Pokud chceš, abychom i nadále pro tebe připravovali kvalitní články o výběrové kávě, tak nás prosím podpoř svým sdílením nebo koupí některých z nabízených produktů na našem novém e-shopu.
Pokračovat do obchodu
Doporučené články
Jak zvýraznit/snížit kyselost filtrované kávy
Co je to agitace a jak nám může pomoct při přípravě filtrované kávy?
Crema — nebyla by káva bez ní lepší?
Co by měli baristé vědět o vodě
Doporučuji:
Co by měli baristé vědět o vodě
Článek
naleznete na
BARIST.CZ
×
Newsletter
Nepropásni žádné novinky z kavárenského podsvětí výběrové kávy!
BARIST

Jsme internetový magazín BARIST a naší vášní je výběrová káva. BARIST byl spuštěn v zimě 24. ledna 2018 a jeho cílem je vzdělávat baristy a šířit lásku, kterou v sobě výběrová káva ukrývá.

Sociální sítě
Facebook Instagram
🛒 Košík Item Removed. Undo
  • No products in the cart.