KATEGORIE

Výběrová káva

David Stránský David Stránský 11.3.2018
11.3.2018
David Stránský David Stránský Kavárna na cestě
Pošli to dál

Termín „výběrová káva“ poprvé použila v roce 1974 Erna Knutsen v časopisu Tea & Coffee Trade Journal, když potřebovala jasně definovat kávová zrna té nejvyšší kvality.

Erna Knutsen / kopikini.com

Na rozdíl od kávy komoditní nám u výběrové nestačí znát pouze zemi, ze které kávové zrno pochází.

Je velmi důležité, aby u každé kávy bylo dohledatelné:

– země, oblast, mikroregion, farma a plantáž
– datum a číslo sklizně
– odrůda kávovníku
– metoda zpracování
– jméno farmáře
– datum přijetí do pražírny
– datum pražení


notey.com

Vypsání všech těchto údajů samozřejmě nezaručí senzorickou kvalitu. I sebelepší kávu s obsáhlým seznamem informací mohou v pražírně pokazit a v kavárně špatně připravit. Zároveň tak špatnou sklizeň, nebo zrno s defektem už nikdy nikdo nezachrání. Káva nám v první řade musí chutnat.

A právě proto hodnotíme kávu stejně jako víno na stupnici od 0 do 100. Vnímání chuťových vlastností může být v některých případech poměrně dost subjektivní, avšak hodnotitelé se v mnoha hodnocených vlastnostech shodují.

texashighways.com

Při samotném hodnocení kávy upřednostňujeme ovocné tóny, výjimečné aroma, chuťovou čistotu, podobnost k příjemně vnímaným potravinám. Naopak ztrácí kvůli defektům a ostatním znehodnocení při její produkci. Po celkovém zhodnocení můžeme považovat kávu za výběrovou pouze takovou, která získá minimálně 80 z již zmíněné 100 bodové stupnice.

Tímto bych chtěl apelovat na všechny, kteří s kávou přichází jakýmkoliv způsobem do styku. Neoznačujte ji prosím za každou cenu jako výběrovou. Zbytečně tím matete spoustě lidem hlavu. Ostatně není ostudou připravit chutný šálek z jiné než výběrové kávy. Ostudou je si na něm nepochutnat.


nomadcoffeeclub.com