KATEGORIE

Rozhovor se známým kavárenským povalečem, Mr. Coffee Beanem

Filip Stránský Filip Stránský 19.5.2018
19.5.2018
Filip Stránský Filip Stránský
Pošli to dál

Přinášíme vám rozhovor s jedním z nejznámějších a nejaktivnějších kávových povalečů v Česku. Je jím Mr. Coffee Bean, kterého můžete již znát ze článku: 10 nejlepších českých Instagram profilů zaměřených na kávu.

Kdo je Mr. Coffee Bean a jaký je jeho záměr?

Přezdívku jsem si vybral náhodou. Někteří mí kamarádi tvrdili, že mám některé grimasy podobné jako proslulý Mr. Bean (za to pěkně děkuji) a to Coffee už se nabízelo nějak samo. Myslím, že je to poměrně dobře zapamatovatelné spojení, ale to rozhodně nebyl primární záměr. Mým současným cílem je informovat kávomilce o nových podnicích a novinkách ze světa výběrové kávy, a to nejen v Praze.

Vaše cesta k přípravě výběrové kávy?

Odpovědí na tuto otázku možná trochu riskuji ztrátu některých sledovatelů, ale risknu to. Moje kávová historie je poměrně krátká. Nikdy jsem kávu nepil a v podstatě mě k ní dovedla určitá asocialita a otázky typu „zajdeme na kafe“. Říkal jsem si, kam bych s někým někam chodil na kávu, když kávu vlastně nepiji. Čistě ze společenského hlediska jsem začal pít „kakao pro dospělé“, což je u mě cappuccino. Určitě nesmím opomenout vliv mé sestry, která je pro mě tím kovaným milovníkem výběrové kávy. A tak to vlastně všechno začalo. Když bych to měl vyjádřit čísly, tak tomu bude zhruba rok a půl zpět, co jsem trochu začal lehce pronikat do tajů světa výběrové kávy. Aktuálně už si experimentuji doma, co se přípravy kávy týká. Baví mě hlavně alternativní přípravy filtrované kávy.

Na vašem profilu máte již přes 300 příspěvků, kolik tak kaváren jste za svojí dobu Mr. Coffee Beana navštívil a pamatujete si svou první návštěvu kavárny a případně vaší objednávku?

Tohle je poměrně záludnost. Asi si nedokáži vzpomenout na svou první kavárnu, kdy jsem ji vnímal jako kavárnu, která nabízí výběrovou kávu. Jak jsem již zmiňoval, objednávka byla určitě cappuccino a nějaký dort, ale konkrétní místo po mně nechtějte. Opravdoví zvědavci si mohou pořádně „zascrollovat“ v mém kávovém deníku.

Příspěvek sdílený Mr. Coffee Bean (@mr__coffeebean),

Sice mám přes 300 příspěvků na svém instagramovém profilu, ale některá místa se opakují. Unikátních „kávoplaců“ bude tedy o poznání méně. Viděl bych to tak na +/- 150 kaváren, což je vlastně docela solidní průměr, když o tom tak přemýšlím. J

Jaká je momentálně vaše nejoblíbenější kavárna v Česku a váš nejoblíbenější kávový nápoj?

Ta kavárenská oblíbenost je poměrně pomíjivá, takže kdybych na tuto otázku odpovídal jindy, odpověď by byla určitě jiná. Výběrová káva je zásadní kritérium k návštěvě, ale vždy je pro mě neméně důležitým kritériem personál a celková atmosféra kavárny. Oblíbenost by se u mě dala měřit asi tím, že se do kavárny vracím a rád. Teď mě napadá třeba KafeKolej, Onesip coffee, Kafemat, EMA espresso bar, Šťastná kavárna, Dos Mundos, Supertramp, Urban Café, Kavárna Pod Pavlačí a omlouvám se těm, na které jsem případně zapomněl.

Příspěvek sdílený Mr. Coffee Bean (@mr__coffeebean),

Nejraději si dávám filtrovanou kávu, ať už v podobě batch brew, drip V60 nebo aeropress. Rozhodně občas nepohrdnu ani parádním flat whitem třeba z Kafematu nebo z KafeKarlín.

Z vašeho profilu vím, že za kávou cestujete rád i za hranice. Jaké město v zahraničí byste doporučil našim čtenářům ke kávovému turismu?

Přiznám se, že s narozením naší dcery se kávová expanze do zahraničí trochu pozastavila, ale už zase plánujeme nějaká ta zahraniční dobrodružství. V současnosti jsou mé cestovatelsko-kávové choutky ukojeny tím, že zkusím vždy poprosit známého, který někam cestuje, ať přiveze nějaký ten tamější coffee skvost.

Z dosud navštívených míst mohu jednoznačně doporučit Budapešť, Barcelonu, Berlín nebo Gdaňsk.

Je něco z vaší kávové minulosti, co byste nejraději nezmiňoval?

Jak jsem již zmiňoval, má kávová minulost není nijak extra obsáhlá. Vše se učím za běhu a neustále objevuji nové a nové informace. Rád se o kávě bavím přímo s personálem. Někdy rozumím všemu, někdy zhruba polovině a někdy každému desátému slovu. Neustále se ale samozřejmě tvářím, že jsem maximálně v obraze. J Úplně na začátku pro mě bylo třeba nepochopitelné, proč se některá káva hodí na přípravu espressa a jiná zase k alternativní přípravě kávy. Takže to je asi to, co jsem úplně zmiňovat nechtěl, ale je to venku.

Pokaždé jste určitě neměl takové štěstí na kavárny, co nejhoršího vás při objevování potkalo?

Při putování po kavárnách se snažím být vždy bez přehnaného očekávání, aby možné zklamání bylo co nejmenší. Nejsem nijak náročný a ke spokojenosti mi stačí často výběrová káva a milý komunikativní personál. Když chybí polovina z těchto dvou kritérií, tak už se většinou na místo činu nevracím. Necítím se být kritikem, chci jen doporučovat a chválit, takže negativní zkušenosti vytěsňuji.

Z vašich postů na Instagramu je zjevné, že kavárny navštěvujete se svojí rodinou – propadli jste kávomilství tedy jako rodina, či nikoliv?

Nikoliv. Na kávový fanatismus jsem u nás v rodině sám. Naše klasická rodinná objednávka je filtrovaná káva, domácí limonáda, dort a brčko navíc pro malou. Cítím ale podporu, takže jsou kávové výlety přijímány většinou s nadšením.

Příspěvek sdílený Mr. Coffee Bean (@mr__coffeebean),

Vaše nejoblíbenější Instagram účty o kávě?

Na instagramu sleduji profily zejména profily kaváren, kde se dozvídám aktuální informace. Některé kavárny je mají opravdu zvládnuté velmi dobře. Neříkám, že nemůže kavárna fungovat bez instagramového účtu, nicméně je velkou výhodou. Tvoříte si základnu věrných i potencionálních zákazníků. Z profilů kaváren mě baví hodně coffeeroomprague, The donut shop, Jedno kafe nebo Nejen kafe. Z těchto profilů je vidět, že je to baví a dělají to s radostí pro zákazníky. Dále si vybírám profily s hezkými fotkami kávy. Snažím se u nich najít i nějakou tu inspiraci. Mezi takové bych zařadil třeba kristy.had nebo kubick. A v neposlední řadě sleduji profily svých „kolegů“, kteří se věnují tomuto coffee odvětví.

Příspěvek sdílený Kristýna Had. (@kristy.had),

Na závěr vám chceme poděkovat za váš čas, který jste věnoval našemu magazínu a našim otázkám. Co byste ještě rád vzkázal našim čtenářům?

I já moc děkuji za výběr. Bylo i ctí. A co bych vzkázal? Psát se mi už moc nechce, takže asi jen otřepaná (ale pravdivá) fráze: „LIFE IS TOO SHORT TO DRINK BAD COFFEE!!!“