KATEGORIE

Pít, či nepít kávu při nemoci?

Tomáš Bláha Tomáš Bláha 15.3.2018
15.3.2018
Tomáš Bláha Tomáš Bláha
Pošli to dál

Ranní budíček vás nemile překvapí. Sotva otevřete oči, cítíte tupou bolest celého těla a svaly svazující malátnost, která vám brání v běžném pohybu. Může vás bolet hlava, pálit v krku spolu s trápením silné rýmy, nebo se prostě jen necítíte být ve své kůži. Dobelháte se ke kuchyňské lince a váháte, máte-li si připravit kávu. Sice máte chuť na malý šálek, přesto si ale nejste jisti, je-li dobrý nápad si jej dopřát.

Káva vám při nemoci neublíží, naopak – zvýšená dávka kofeinu vás může spolehlivě postavit na nohy, protože stimulace svalů a oběhového systému spolu s mozkovou funkcí vás proberou a spolehlivě nabudí. Na univerzitě v Bristolu bylo zjištěno, že právě malátnost je úspěšně potlačitelná kávou. Není to jen pro kofein, který káva obsahuje, ale také spousta minerálních složek v kávových zrnech pomáhá držet tělo v posíleném chodu. Na výše zmíněné univerzitě bylo taktéž zjištěno, že i DECAF káva má pozitivní účinky, a dokonce bylo zaznamenáno radikálnější zlepšení stavu, než při pití běžné filtrované lahůdky.

Kdy by vám káva ale nemusela udělat dobře?

V případě, že se jedná o onemocnění střevní, či onemocnění močových cest, není na místě kávu pít, vzhledem k tomu, že působí jako poměrně účinné diuretikum.

Právě tak se konzumace tohoto nápoje nedoporučuje, máte-li bolesti v krku, neboť mírná kyselost kávy způsobuje podráždění citlivého povrchu krku.

Závěrem bych já osobně rád dodal, že se dle mého názoru jedná hlavně o nutnost věnovat pozornost potřebám svého těla. To, že vám káva nemusí ublížit, ještě neznamená, že vám udělá dobře.

-Tomáš Bláha (instagram: @tomas_b._)