KATEGORIE

Může nám pití kávy uškodit?

Sára Goldbergerová Sára Goldbergerová 4.2.2018
4.2.2018
Sára Goldbergerová Sára Goldbergerová Věčná milovnice kavárenského povalečství a nekonečného objevování nových kávových rájů a pražíren. Kdyby se v tomhle soutěžilo na olympiádě, byla bych jasná favoritka na zlato. Bohužel žádná taková disciplína neexistuje, tak o kávovém světě můžu aspoň psát.
Pošli to dál

Svět oblétla v posledních dnech zpráva, že kalifornské kavárny budou u kávových nápojů udávat varování, že jejich konzumace může způsobit rakovinu. Máme se my, kávoví nadšenci, obávat, že si pitím tohoto lahodného moku zatloukáme hřebíčky do rakve?

Na úvod bych ráda citovala větu ze slavné vesmírné pentalogie: NEPROPADEJTE PANICE. Ano, káva opravdu obsahuje látku, která prokazatelně zvyšuje riziko rakoviny. Jde o akrylamid, což je bílá krystalická látka bez vůně hojně využívaná třeba ve stavebním průmyslu. Jak se něco takového dostane do šálku kávy, ptáte se? Akrylamid bohužel vzniká i v potravinách, a to konkrétně v takových, které obsahují hodně škrobu. Když je vystavíme teplotě přesahující 120 °C, dojde k chemické reakci a voila: akrylamid je na světě. K takové přeměně pak dochází zejména během smažení, pečení, grilování a pražení.

A jsme u toho. Kávová zrna obsahují škrob a cukry. A abychom z nich dostali tu lahodnou chuť, musíme je nejprve upražit. Zajímavé je, že světle pražená káva obsahuje více akrylamidu než káva, která je velmi tmavá. A třeba taková instantní káva obsahuje akrylamidu o 300% více!

Největším zdrojem akrylamidu, co se potravin týče, jsou chipsy, hranolky a jiné smažené mňamky. Nezanedbatelné množství je i v pečivu a dokonce ve snídaňových cereáliích. Vůbec největší přísun akrylamidu si však dopřávají kuřáci.

Co si z toho odnést?

Opakuji, kávoví pijáci, NEPROPADEJTE PANICE. O obsahu akrylamidu v některých potravinách se ví již spoustu let. Stejně tak se již spoustu let ví o skvělých účincích kávy na naše zdraví. Káva obsahuje tak ohromné množství antioxidantů, že naopak pomáhá riziko rakoviny významně snižovat. U rakoviny jater dokonce o 40%. Káva je skvělá také jako prevence neurodegenerativních onemocnění, prodlužuje život, snižuje krevní cukr… Mám ještě pokračovat?

Akrylamidu se navíc nikdy úplně nevyhneme, pokud se nepřestěhujeme někam do pralesa. Takže si nepřidělávejme stres a vrásky zbytečnou panikou a s chutí si dejme šálek kávy. Jen se možná připravme na to, že za pár let budeme na každém take-away kelímku číst upozornění: „Káva může zabíjet“.