KATEGORIE

Každý den po práci jsem se učil espresso podle videí na youtube – Radek Mára

Filip Stránský Filip Stránský 2.2.2018
2.2.2018
Filip Stránský Filip Stránský
Pošli to dál
Přinášíme vám náš první rozhovor a to s českým baristou Radkem Márou, kterého můžete najít v dublinské kavárně Vandal Coffee Co (Irsko.)

Jak probíhala vaše cesta z Čech do dublinské kavárny na post baristy?

Do Irska jsem odjel, když mi bylo 19 let se záměrem naučit se jazyk a po 3 měsících se vrátit domu. 14 let později jsem stále tady. Pracoval jsem několik let v lékárně, což mě nikterak nenaplňovalo. O kávě jsem nevěděl vůbec nic. Jednoho dne se mi dostal do rukou vzorek výběrové kávy. Pamatuji si, že to byla naturálka Ethiopia Rocko Mountain. Udělal jsem si turka a nemohl jsem uvěřit, že to je kafe. I když jsem kafe připravoval od oka, jednoznačně to bylo to nejlepší kafe, které kdy ochutnám. To byl ten moment, kdy jsem se rozhodl stát se baristou a začít se učit o kávě. Věděl jsem, že bez zkušeností práci jako barista těžko seženu. Místo zaplacení si víkendového baristického kurzu jsem si koupil ojetou Gaggia TS a ještě ojetější mlýnek, objednal pár kg kafe a každý den po práci jsem se učil espresso podle videí na youtube. Ve stejné době jsem dal výpověď v lékárně a začal pracovat v kuchyni v jedné kavárně pár kroků od domu. Věděl jsem, jak připravit sandwich, polévku a saláty a věřil jsem, že když tam nebude šéf, nechají mě připravit pár káv. Pět měsíců později jeden barista dal výpověď a já navrhl, že bych ho mohl na pár dnů zastoupit. To byl oficiální začátek mé kariéry jako barista. Mezi tím jsem vystřídal pár coffee shopů jako barista a head barista a momentálně pracuji jako Coffee manager pro Vandal Coffee Co.

… just two vandals #vandalcoffeeco #bailiescoffeeroasters #baristalife #specialtycoffee #baristasofdublin #drinkbettercoffee

Příspěvek sdílený Radek Mara (@radekmara),

Kdybyste porovnal české a irské kavárny, v čem se nejvíce liší?

Kavárny v Irsku jsou povětšinou designově velice jednotvárné v porovnání s kavárnami v ČR. Tam co kavárna to unikát především díky zajímavým prostorám a české vynalézavosti. Jinak si nemyslím, že se razantně liší. Popularita výběrové kávy v ČR začala zhruba ve stejnou dobu jako v Irsku a vyvíjí se stejným tempem.

Jaká alternativní příprava kávy je vámi nejoblíbenější?

Clever Dripper díky své jednoduchosti a konzistenci. Používám tento recept: 18g kávy do 330g vody, promíchat, po 4 min promíchat a filtrovat.

Co byste doporučil začínajícím baristům?

Navštivte co nejvíce cuppingů a pomáhejte na baristických soutěžích jako dobrovolník. Jednak získáte přehled o tom, jak tyto soutěže fungují, ale hlavně získáte spoustu nových přátel, rad a inspiraci od těch nejlepších baristů v zemi.

Irish Latte Art Competition 2018 #scaireland #specialtycoffee #latteart

Příspěvek sdílený Radek Mara (@radekmara),

Pokud vás zajímají budoucí Radkovy cesty, určitě ho nezapomeňte sledovat na jeho instagramu @radekmara a nám nezbývá nic jiného, než mu popřát, co nejvíce úspěchů a mnoho štěstí v osobním životě!