KATEGORIE

Jsou lepší bělené nebo nebělené papírové filtry?

Filip Stránský Filip Stránský 22.1.2018
22.1.2018
Filip Stránský Filip Stránský
Pošli to dál

Pokud chceme z našeho šálku filtrované kávy dostat co nejvíce, je důležitý správný výběr papírových filtrů pro zajištění čistých kávových profilů v chuti.

Příliš tenké filtry způsobují rychlý průtok vody a tak ochudíme požitek z kávy. Silné filtry zase nepropustí tolik olejů, a to je také špatně. Kromě toho bychom měli dbát i na správnou velikost daného filtru.

Při výběru mám sáhnout spíše po nebarvených filtrech?

Hlavní rozdíl mezi běleným a neběleným typem filtrů je ‚nečekaně‘ v barvě. Bělení se provádí pomocí malého množství chlóru nebo pomocí takzvaného kyslíkového barvení.

Barvené nebo nebarvené filtry na kávu?
Zdroj: crema-coffee.com

Studie z roku 2012 (zveřejněna časopisem Environmental Engineering and Management Journal) zjistila, že papír bělený chlórem má špatný dopad na životní prostředí. Zatímco bělení kyslíkem je pro životní prostředí přijatelnější. Informaci o metodě barvení bychom měli nalézt na obalech papírových filtrů.

Důvod barvení filtrů je pouze z kosmetického hlediska. Vliv na chuť je opravdu minimální, ačkoli zkušenější kávomilové nepatrný rozdíl poznají. Nebělené filtry mohou kávě dodat mírnou chuť po papíře, ale je možné se tomu vyhnout pečlivým propláchnutím před vařením kávy.

Jak správně odstranit dřevnatou chuť z papírového filtru?

Papírový filtr před vařením propláchněte horkou vodou. Pokud používáte nebělené papírové filtry, můžete propláchnutí opakovat ještě jednou.

Jak správně odstranit dřevnatou chuť z papírového filtru?
Zdroj: www.yuppiechef.com

Takže… Co je lepší?

Nakonec stále záleží na vašich preferencích. Buď vsadíte na čistou chuť s bělenými filtry, ideálně s kyslíkovým barvením, nebo při vaření kávy budete přemýšlet i nad životním prostředím,  a sáhnete tak po ekologičtějších nebarvených filtrech.