KATEGORIE

Je lepší používat AeroPress obrácenou metodou?

Filip Stránský Filip Stránský 22.1.2018
22.1.2018
Filip Stránský Filip Stránský
Pošli to dál

Jsem si jistý, že tato otázka trápí většinu uživatelů amerického Aeropressu. Rozdíly jsou malé, ale existují.

Klasická metoda

To je metoda, u které Aeropress směřuje filtrem dolů po celou dobu přípravy. Káva se nám začíná filtrovat ihned po nalití vody a díky tomu se nám nerovnoměrně extrahuje.

Zdroj: districtroasters.com

Obrácená metoda (Aeropress je postavený na pístu)

U této metody máme absolutní kontrolu nad dobou extrakce kávy. Píst dokonale těsní spodní část a voda nám neuniká. Káva má prostor pro rovnoměrnou extrakci. Navíc obrácenou metodou se oleje daleko lépe dostávájí do filtru než při klasické, a tak i lépe ochucují filtrovanou kávu.

Zdroj: moustachecoffeeclub.com

Na závěr musím podotknout, že obě metody jsou správně. Ovšem pokud chcete plnější chuť kávy z Aeropressu, doporučil bych spíše obrácenou metodu.