KATEGORIE

Jak vybrat kávový mlýnek na doma i do kavárny

Filip Stránský Filip Stránský 12.2.2018
12.2.2018
Filip Stránský Filip Stránský
Pošli to dál

Správný výběr kávového mlýnku není tak jednoduchou záležitostí, jak se zdá. Je opravdu těžké z tolika druhů vybrat ten správný.

Mlecí kameny nebo nože?

Řezací nože

Břitové brusky rozřezávají zrnka kávy na více částí.  Jemnost mletí se určuje podle délky času. Čím déle, tím je káva jemnější.

Výhody: Mlýnky jsou levnější
Nevýhody: Káva je nerovnoměrně nasekaná.

Zdroj: coffeeconfidential.org

Mlecí kameny

Každý mlýnek má tyto kameny dva, z nichž jeden je připojen k motoru a při spuštění rotuje. Vzhledem k tomu, že tento typ mlýnku kávu drtí a nesoustředí sílu na jeden konkrétní bod, mletí kávy je konzistentnější.

Výhody: Přesnost, lepší konzistence a lepší kontrola.
Nevýhody: Vyšší cena.

Plochý nebo kuželovitý tvar kamenů?

Jak ploché, tak i kuželovité kameny melou stejným způsobem. Jeden zoubkovaný prstenec (kamen) se pohybuje proti druhému. Když se kávová zrna dostanou mezi dva kameny v mlýnku, jsou rozemleté na stejnou velikost.

Kuželovitý typ má kuželovitý kámen, který sedí v druhém kuželovitém kameni. Zrnka jsou směřována dolů skrz tyto dva kameny pod mírným úhlem. Cesta kávy z mlýnku je v podstatě vertikální.

Ploché kameny mají dva kroužky zubů, které jsou v horizontální poloze. Jeden směřuje zoubky nahoru a druhý dolu. Kávová zrnka padnou mezi tyto dva kameny, rozemelou se a potom znova propadnou.

Oba typy mlýnků na kávu poskytují rovnoměrně namletou kávu a v kavárnách naleznete jak kuželovité, tak i ploché kameny. Který typ mlýnku je lepší, bohužel říci nedokážeme, protože rozdíly se prozatím zakládají na teoriích, které nejsou vědecky dokázané.

Materiál mlecích kamenů: Ocel nebo keramika?

Ocel je lepší tepelný vodič než keramika, a tak jsou ocelové kameny o něco teplejší. Podle některých odborníků na kávu toto dodatečné teplo ovlivňuje chuť kávy, protože se při mletí spalují některé přítomné oleje v kávě.

Nicméně to pravda zcela být nemusí. Ve skutečnosti řada dalších odborníků toto tvrzení pro nedostatek faktů, vyvrací.

Ocelové kameny jsou navrženy tak, aby produkovaly méně jemných částic. Vytváří rovnoměrnou velikost namleté kávy ve srovnání s keramickými kameny.

Keramické kameny si zachovávají ostrost delší dobu ve srovnání s ocelovými kameny. ALE keramické kameny nejsou tak ostré jako ocelové.

Rozdíl v čištění keramických a ocelových kamenů je nepatrný.

Závěr

Nemůžeme vám říct, který z nich je nejlepší, a tak záleží opět na vás. Podle nedávných chuťových testů existuje mezi ocelovými a keramickými mlýnky tenká hranice.

Zdroj: Instagram @mahlkonig