KATEGORIE

Dortík s pořádnou náloží čokolády

Ariana Studená Ariana Studená 28.1.2018
28.1.2018
Ariana Studená Ariana Studená
Pošli to dál

Pokud jste jako já milovníci čokolády, tak pokračujte dál ve čtení, protože dneska vám prozradím svůj recept na tudle super-extra čokoládovou (a taky pořádně kalorickou) bombu!

WARNING! Tento dortík není radno konzumovat častěji než 1 krát za 2 týdny. Při nedodržení těchto pokynů může dojít k nežádoucím účinkům: nezapnete knoflík u svých oblíbených kalhot a navíc místo svého odrazu můžete v zrcadle vidět odraz malého slůněte

Těsto:

  • 150 g cukru
  • 3-4 vejce (dle velikosti)
  • 200 g másla/hery
  • 200 g hladké mouky
  • Kypřící prášek do pečiva
  • Holandské kakao cca 5 lžic

Krém:

  • 1 vaničku polotučného tvarohu (tj. 250 g)
  • 1 balení mascarpone
  • 100-150 g rozpuštěné čokolády

Svrchní čokoládovou vrstva:

  • 2 smetany ke šlehání – 33 % tuku
  • 400 g čokolády (300 g tmavé čokolády 100 g čokolády mléčné)
  • 50 g máslo

Postup:

Troubu si předehřejeme na 190 °C. Utřeme si cukr s vejci, přidáme změklé máslo/heru. Poté co směs bude lehce nadýchaná, tak přidáme kypřící prášek, hladkou mouku a holandské kakao. Tekutou směs vlijeme do vyložené formy pečícím papírem.  Pečeme zhruba 15-20 minut na 170 °C.

V kastrůlku si rozpustíme čokoládu a mezitím si v misce smícháme mascarpone s tvarohem. Po rozpuštění čokolády, čokoládu za stálého míchání po malých dávkách přimícháváme do mascarpono-tvarohové směsi.  Pořádně čokoládu zapracujeme a necháme 10 minut odpočívat v lednici.

Mezitím už máme upečený korpus, který necháme vychladit. Po vychlazení na něj už navrstvíme vychlazení krém a rozetřeme. Dále necháme odpočívat v lednici.

Do kastrůlku si nalijeme 2 smetany, přidáme čokoládu a máslo.  Vše necháme rozpustit a řádně spojit. Rozpuštěnou směs necháme vychladit na takovou teplotu, aby když do ní šáhneme, tak nás již nepálila. Poté už směs nalijeme na korpus s krémem.

Nyní necháme chladit 1,5 h až 2 h v lednici.  Aby dortík nejen dobře chutnal, ale lahodil i lidskému oku, tak ho ozdobíme zbytkem krému, holandským kakaem a čokoládovými penízky.

čokoládový dort