KATEGORIE

Domácí příprava kávy: základní výbava

Sára Goldbergerová Sára Goldbergerová 22.1.2018
22.1.2018
Sára Goldbergerová Sára Goldbergerová Věčná milovnice kavárenského povalečství a nekonečného objevování nových kávových rájů a pražíren. Kdyby se v tomhle soutěžilo na olympiádě, byla bych jasná favoritka na zlato. Bohužel žádná taková disciplína neexistuje, tak o kávovém světě můžu aspoň psát.
Pošli to dál

Zapomeňte na instantní nekafe a kapslové kávovary. I doma si můžete udělat kafe, za které se nebudete stydět, ani když přijde na návštěvu nějaký kávový fanatik.

Vybavení číslo jedna: kafe

Třetí kávová vlna už se Českou republikou valí nějaký ten pátek, takže asi není potřeba psát, že si kvalitní kafe můžete koupit téměř na každém rohu. Pokud žijete ve městě, které takových kvalitních rohů tolik nemá, české internety ukrývají spoustu kávových e-shopů. Jednoduše si tak najdete svou oblíbenou pražírnu, ale osobně doporučuji experimentovat a každý měsíc objevovat pražírny nové.

Vybavení číslo dva: mlýnek

Žádný hmoždíř. Žádný elektrický drtič. Pořádný mlýnek je základ pitelné kávy. Důležité totiž je, aby vám mlýnek kávu nenadrtil, ale pěkně a rovnoměrně namlel. Možná si říkáte, co by asi tak mlýnek dělal jiného než mlel. Ale některá zařízení, která se nazývají mlýnek, mají do mlýnku bohužel hodně daleko.
Pokud pijete pár kafí denně, bohatě si vystačíte s ručním mlýnkem.

Nejoblíbenější jsou mlýnky Hario nebo Porlex. Investice není tak velká, hrubost mletí se dá snadno nastavit a čištění je také hračka. Počkejte pár let, pak si stejně pořídíte mlýnek elektrický, protože jakmile začnete holdovat domácímu pití kávy, budete mít z toho ručního mletí 10x denně svalovou horečku.

Vybavení číslo tři: váha

Už se nám to trochu sčítá, co? Ale takovou váhu, tu přece využijete i na spoustu jiných věcí! Na vážení mouky při pečení, na vážení másla při pečení, na vážení různých ingrediencí při vaření. To tedy v případě, že si na začátek pořídíte obyčejnou kuchyňskou váhu. Doporučuji nějakou digitální, která má kromě vážení alespoň funkci vynulování hmotnosti. A dejte si pozor. Takové váhy se rády po 30 vteřinách vypínají, což dokáže přípravu kávy značně zkomplikovat.

Pokud budete chtít hned na začátku investovat to speciální váhy pro baristy, která se po 30 vteřinách nevypíná, klidně můžete. Kromě vážení na 0,1 g umí tahle váha i počítat vteřiny a minuty, což je při přípravě kávy celkem užitečné. Ale pokud máte stopky, pro začátek si s obyčejnou váhou pro obyčejné lidi vystačíte.

Vybavení číslo čtyři: něco, co vám to kafe vyrobí

Nebojte, nemusíte si pořizovat pákový kávovar. Ani jiný kávovar. Na ten var vám postačí rychlovarná konvice. Docela fajn jsou konvice, na kterých si můžete nastavit teplotu vody, protože pak přesně víte, jak horkou vodou kávu zaléváte. Pak už si stačí vybrat z bezpočtu různých kávových udělátek na domácí přípravu kávy. Mně osobně přijde nejpraktičtější V60, Clever Dripper nebo AeroPress. Nezabírají tolik místa (pokud je nemáte úplně všechny, to si na ně pak musíte vyhradit speciální poličku) a připravit slušnou kávu s nimi zvládne každý. Jediné, co k nim ještě potřebujete, jsou speciální filtry, ale ty seženete v každém obchodě s kávou a také v některých kavárnách.

Jestliže holdujete zejména cappuccinu, bude domácí příprava trochu složitější. Existuje sice moka konvička Mukka Express od firmy Bialetti, se kterou lze vykouzlit i cappuccino, ale tomu v kavárně se nevyrovná. Navíc ho budete mít bez latte art. Cappuccino bez latte art? To si ho můžete dát rovnou na benzínce! Doma tak můžete pít hlavně kávu černou jako bezměsíčnou noc (schváleno Dalem Cooperem), což je stejně její nejvíce doporučovaná podoba.

Co vy a domácí příprava kávy? Máte doma potřebnou výbavičku, nebo zatím spoléháte hlavně na okolní kavárny?