Kavárenské podsvětí
5 věcí, které byste měli vědět o kávě

5 věcí, které byste měli vědět o kávě

#
Sára Goldbergerová Sára Goldbergerová
27.1.2018

Káva je černá, pěkně voní, velké spoustě lidí hodně chutná a dokáže nás slušně nakopnout, když to nejvíc potřebujeme. Jestli se ale chcete při kávovém sedánku vytasit s opravdovými libůstkami, čtěte dál!

Kde se vzala, tu se vzala…

Kolébkou kávy je Afrika, konkrétně etiopská oblast Kaffa. Podle legendy úžasné účinky kávy objevil pasáček koz, který si všiml, že je jeho stádo po konzumaci červených bobulek poněkud čilejší. Avšak k tomuto objevu nedošlo v Etiopii, nýbrž v Jemenu. Z účinků plodů pak těžili hlavně místní mniši, kteří se díky zázračně nabité energii mohli déle modlit. Káva je tedy vskutku nápoj posvátný. Amen.

Zázračný pás naší Zeměplochy

Kávovníky jsou velmi vybíravé, co se podmínek pro růst týče. Káva se proto ve velkém pěstuje jen v takzvaném Kávovém pásu. Jde o pruh přibližně mezi 23. severní a 25. jižní rovnoběžkou. Nejvíce kávových plantáží najdeme v Jižní a Střední Americe, ale spousta jich je samozřejmě také v Africe a Asii.

Káva vs. víno

Káva má mnohem větší množství aromatických charakteristik než víno. U kávy můžeme rozlišit až 1500 chuťových profilů, kdežto u vína se uvádí jen 200. Logicky z toho vyplývá, že pijáci kávy jsou mnohem zajímavější než pijáci vína. Výhodou je, že kávu můžete v malé míře celkem bezpečně ochutnávat v průběhu celého dne. U vína se to nedoporučuje.

Název „espresso“ nesouvisí s rychlostí

Jedno expresní presíčko? Kdepak. Espresso má původ v latinském slově exprimere. Primere znamená tlačit, ex je předpona, kterou můžeme přeložit jako z/ze. Takže exprimere znamená vytlačit – v tomto případě tekutou mňamku z hromady namletých zrnek. Správné espresso vznikne jedině pod dostatečným tlakem. Můžeme ho tedy srovnávat s diamantem.

Mimochodem, víte, jak dlouho má probíhat extrakce espressa? Ideálně kolem 25 vteřin. Což je celkem expresní!

Espresso tolik nekope

A u espressa ještě zůstaneme. I když má spousta lidí dojem, že jediný pravý nakopávač je právě malé espresso s velkou koncentrací kofeinu, není to tak! Mnohem více kofeinu obsahuje filtrovaná káva. Espresso sice obsahuje více kofeinu na celkové množství vody, ale filtrované kávy vypijeme na jeden zátah mnohem více.

Tak co, jste o něco chytřejší?

 

Děkujeme, že nás čteš!
Pokud chceš, abychom i nadále pro tebe připravovali kvalitní články o výběrové kávě, tak nás prosím podpoř svým sdílením.
Doporučené články
Znamená vyšší nadmořská výška vyšší kvalitu kávy?
Kávové odrůdy — je důležité vybírat si zrnka i podle odrůd?
Pravda o bezkofeinové kávě
5 věcí, které byste měli vědět o kávě
Doporučuji:
5 věcí, které byste měli vědět o kávě
Článek
naleznete na
BARIST.CZ
×
Newsletter
Nepropásni žádné novinky z kavárenského podsvětí výběrové kávy!
Barist - Kavárenské podsvětí - výběrová káva
Sociální sítě
Facebook Instagram