KATEGORIE

3 fáze filtrování kávy

Filip Stránský Filip Stránský 5.2.2018
5.2.2018
Filip Stránský Filip Stránský
Pošli to dál

Dokázat řídit extrakci kávy při filtrování je jeden z nejdůležitějších aspektů, mezi které například patří i správná volba hrubosti mletí, teploty a objemu vody.

1. Káva kvete

Naléváme malé množství vody, pouze abychom namočili namletou kávu a počkáme zhruba 30 – 45 sekund. Celá tato fáze se provádí kvůli oxidu uhličitému, který se nám během pražení zachytil do naší kávy. Čím tmavší pražení, tím méně oxidu uhličitého káva obsahuje.

První fáze káva kvete

Fáze kvetení dělá vaší kávu lepší dvěma způsoby:

  1. Oxid uhličitý má nepříjemnou kyselou chuť, která by v kávě být neměla.
  2. Oxid uhličitý je plyn a tlačil by tak při filtrování vodu nahoru. Tím pádem by narušoval celý proces filtrování

 

2. Fáze extrakce

Během této fáze určujeme chuť naší kávy. Jako první se extrahují ovocné kyselosti, poté sladkost a ve finále hořkost kávy.

Druhá fáze V60 filtrování kávy

3. Konečná fáze

V této fázi si musíme dát pozor na uvolňování hořkosti a dalších nepříjemných chutí z kávy.

Nadbytečnou extrakcí by celý šálek kávy mohl přijít nazmar. Nižší teplota v této fázi způsobuje pomalejší průtok. Na druhou stranu to vytvoří vyváženější, sladší a kyselejší šálek kávy.

Třetí fáze při filtrování kávy chemex

Mezi jednotlivými fázemi bychom neměli vodu ohřívat na začínající teplotu a je tak lepší, když další fáze má studenější teplotu, než ta předtím. Tento způsob snižování teploty je nejlepší pro zajištění  výraznější chuti šálku.